Senaste

Inspark 2020

WOW vilken inspark, vilka faddrar och framförallt vilka reccar!!
Vi inledde veckan med ett totalt zoom-haveri men vad gjorde väl det, peppen var skyhög och inte ens tekniskt strul kunde förstöra det. Efter att lagen fått umgås och vi kört reccedans à la social distancing så blev det grillfest inom lagen. Dagen efter var det dags för att lösa Palmemordet och samtliga lag lyckades klura ut att det var självaste Carl von Linné som låg bakom det. På kvällen introducerades reccarna till hjärtat av Uppsalas studentliv, nämligen nationerna med en kul pubkväll. På fredagen var det dags för utskotten att få presentera sig vilket de gjorde med olika nationer runt om vår fina studentstad. Sista dagen var det äntligen dags för veckans höjdpunkt nämligen generalaktiviteten. Trots regn och rusk presterade lagen som aldrig förr och passade på att samla poäng. På kvällen blev det ett sista häng med laget innan universitetsstudierna drog igång på riktigt. Under september har det varit både moviemaking, musikquiz och härligt häng i ekoparken som till sist avslutats med en fantastisk gasque. 


Ni faddrar och reccar är helt otroliga och har själva gjort detta till världens roligaste inspark och överträffat alla förväntningar som någonsin funnits. Vi hoppas att det varit en bra början för er alla på pol.kand och att vi ses runt om Uppsala i framtiden! 
Varma hälsningar, Era generaler Elsa, Alva, Tove och Sara 

Övriga inlägg

Politicesbalen 2020

Politicesbalen 2020 blev en succé!

Tack till Evenemangsutskottet, Polbandet och alla gäster som gjorde kvällen alldeles, alldeles underbar!

Fotografer: Klara Danielsson & Frida Pamliden Önskas en bild borttagen? Skicka ett mejl till [email protected]!

Studieresa till Georgien!

Under höstens studieresa med Kontaktutskottet begav vi oss till Georgien. Under november spenderade en grupp UPS studenter en knapp vecka i huvudstaden Tbilisi för att lära oss om det politiska läget i landet och ta del av den georgiska kulturen. Det här är vad vi hittade på: 

Dag 1

Med några få timmars sömn i kroppen, efter en lång flygresa, började vi vår första dag i Tbilisi med ett studiebesök. Efter att ha promenerat i höstsolen över branta kullerstensgator, bland sovjetiska skrytbyggen och vänliga gatuhundar, nådde vi organisationen Transparency International. Där lärde vi oss om Georgien som ett föregångsland i regionen i frågor som korruption och demokrati, och fick en tydligare bild av landets politiska situation. 

Efter en lunch i solen fortsatte dagen med ytterligare ett studiebesök. Detta skulle komma att bli en av de mest minnesvärda besöken på resan. Tack vare att vi kommit i kontakt med en tidigare georgisk Uppsalastudent fick vi träffa en minister ur en skuggregering för en av de georgiska utbrytarregionerna Abchazien. Den lokala tv-kanalen var på plats och intervjuade några modiga medlemmar i resesällskapet. 

Därefter följde två timmar av ministerns berättelser om den georgiska kulturen, obegripliga skämt om hur dyrt Norge är och glada tillrop på georgiska från en expert inom mänskliga rättigheter. Glada men trötta fortsatte vi till en på av den fantastiska matgruppen utvald georgisk restaurang. Där skedde vårt första ordentliga möte med den georgiska matkulturen. Naturvin, georgiska dumplings och andra delikatesser fyllde våra magar. Efter detta hägrade sängen och en händelserik första dag gick mot sitt slut.

Dag 2

Andra dagen i Georgien inleddes med ett studiebesök på Svenska ambassaden. Mötet var mycket lärorikt och gav ett annat perspektiv på konflikten med Ryssland. Vi fick även information om det rådande parlamentariska läget och bakgrunden till de demonstrationer som har ägt rum i Tbilisi de senaste månaderna. 

På kvällen nalkades en middag med Levan, en georgisk affärsman som är nära vän med Hennings pappa. Vår värd tog verkligen tillfället i akt att göra sanning av den mytomspunna georgiska gästvänligheten. När vi steg in i den intima restaurangen belägen vid kanten av Kura-floden, med promenadavstånd från vårt hotell, möttes vi av en världsomvälvande åsyn. Ett långbord stod framdukat, med ett smörgåsbord av traditionell georgisk husmanskost, rader av karaffer med det världskända georgiska Qvevri-vinet och ett flertal servitörer, redo att servera oss den färgglada och inbjudande maten. Rätterna var av stor variation, och utbudet sträckte sig alltifrån yoghurtsåser och ostknyten till kycklinggryta, grillade grönsaker och allas vår favoriträtt på hela resan, den grillade öringen med granatäpplesås. Vid bordets ända satt en högrest man, med skjorta, väst och ett varmt leende på läpparna. Levan välkomnade oss till med bästa tänkbara starten på resan, och uppvaktade oss i timvis som kvällens “tamada” (jfr.  toastmaster) och höll tal om familjen, vännerna och andra saker av stor betydelse i georgisk kultur. 

Dag 3

Dag tre var en intensiv dag. På förmiddagen besökte vi the Friedrich Naumann Foundation for Freedom South Caucasus en nystartad organisation som jobbar för att sprida liberala värderingar i landet, liknande en tankesmedja. Efter en snabb lunch åkte gruppen senare vidare till EUMMs högkvarter i staden. Där fick vi träffa de två svenskar som via Folke Bernadotte akademin är utstationerade i Georgien. Syftet med deras arbete är att jobba för att säkerställa fred i området. På kvällen upplevde de festsugna i gruppen den georgiska kulturen genom att besöka den mytomspunna technoklubben Bassiani. 

Dag 4

Dagen började med en välbehövd vila. Ett av stadens berömda span inbjöd till varma sulfitrika bad. Två massörer skrubbade varje badare noggrant enligt georgisk tradition. Efter en avslappnande förmiddag följde en eftermiddag med fri lek. Ett gäng gav sig ut till stadens utkanter för att besöka Stalins underjordiska lönnrum, i vilket hans gamla tryckpress stod och samlade damm. För mer än hundra år sedan trycktes där propagandablad i hemlighet med uppmaningar om revolution, som sedan spreds bland medborgarna. Efter besöken tog gruppen sig upp på en av de många bergstoppar som omger Tbilisi, med hjälp av stadens svajiga linbana. Där avnjöts utsikten innan hela resesällskapet möttes upp för middag följt av hemgång.

Dag 5

Sista dagen på resan innebar att gruppen tog sig ut från huvudstaden för att uppleva lite av den Georgiska naturen och en heldagstur upp i Kaukasus var en fantastisk naturupplevelse. Turen började med stopp vid georgiska slott, kyrkor och magiska utsiktsplatser. På vägen hem stannade ett hungrigt gäng vi för att äta lunch det bjöds på grillad mat med den efterlängtade solen i ansiktet och Kaukasus mäktiga bergstoppar i bakgrunden. Tillbaka i Tbilisi avslutades dagen och resan med middag och vinprovning av traditionella georgiska viner. Gruppen enas om att den georgiska matkulturen är en mycket underskattad sådan. 

Dag 6 

Efter nästan en vecka i detta färgstarka land vaknade gruppen tidigt på morgonen för att röra sig hem till Uppsala igen. Resesällskapet präglades, parallellt med en förståelig utmattning efter föregående dagars äventyr, av en kollektiv känsla av lycka. 


Networking Day!

UPS Networking Day 2019! 

Den andra december gick UPS networking day för första gången av stapeln. 
Projektgruppen om fem personer tillsattes på initiativ av Kontaktutskottet och planerade eventet under merparten av höstterminen. 

Idén var från början att anordna en renodlad karriärmässa, men när projektgruppen träffades fortlöpande vid planeringsmöten vidgades visionen för det UPS Networking Day skulle komma att innebära. Slutresultatet för UPS Networking Day 2019,  blev en karriärmässa med ett övergripande tema; “Climate, Migration and Conflict.”

Vid karriärmässan gavs studenter inom de olika samhällsvetenskapliga områdena möjligheten att interagera med de potentiella framtida arbetsplatserna VETA Advisor, Prime, FOI och Fores, samt fackförbunden Akademikerförbundet SSR, ST och Vision.    

Temat tog sig uttryck genom två lärorika föreläsningar i Ostromsalen. Inledningsvis diskuterade Anna Hammargren, den svenska ambassadören för Mellanöstern och Nordafrika, olika konfliktmönster i MENA-regionen, deras koppling till migration samt konfliktsituationens framtida utveckling. 

Därefter föreläste Jakop Dalunde, politiker med erfarenhet som Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna med särskild kunskap inom klimat- och miljöfrågor, om EU:s klimatpolicy och hur unionen kan utvecklas för att bemöta de utmaningar vi står inför. 

Men vi nöjde oss inte där. Efter två givande föreläsningar följde huvudnumret, en paneldiskussion på ämnet Climate Induced Migration där Dominque Lim var moderator. Deltagarna var Per Karlsson, f.d. Head of Development Cooperation Somalia, svenska ambassaden, Niga Hamasor, partner och konsult vid VETA Advisor, Elin Jakobsson, forskare inom områdena klimatrelaterad migration, internationella migrationsregimer och globalt policyskapande samt Jakop Dalunde. 

Projektgruppen skötte all logistik samt hade löpande mailkontakt med företagsrepresentanter, föreläsare, paneldeltagare, sponsorer och programsamordnare Marie Nylund. Det var ett roligt och lärorikt uppdrag och trots att vi stötte på en del hinder på vägen var vi stolta över resultatet. 

Det är även på sin plats att ge Kommunikation- och Marknadsföringsutskottet (KoMa) beröm för deras ambitiösa arbete med projektets marknadsföring och framtagande av logga. Det är mycket tack vare detta samarbete som så många deltog vid föreläsningarna, paneldiskussionen och karriärmässan. 

Vi vill tacka alla som deltog och hoppas att UPS Networking Day blir en återkommande del av föreningens verksamhet, vi kan intyga att det var en häftig erfarenhet!

Sen lunch med Pks Live-podd!

Under dessa sista veckor innan alla åker hem till sina respektive hemstäder har UPS anordnat olika events i förmån till Musikhjälpen. Sen lunch med PK höll i onsdags en live-podd om ämnet sex är inte ett vapen och hade bjudit in gäster bestående av professor i statskunskap Maria Eriksson Baaz, assisterande professor i freds och konfliktkunskap Angela Muvumba Sellström och slutligen verksamhetschef för Föreningen Storasyster Cecilia Bödker Pedersen.

Vi vill rikta ett STORT tack till Sen lunch med PK och alla gäster för en grym live-podd med gäster om ämnet sex är inget vapen, och självklart ett tack till alla UPS-medlemmar som kom och ställde frågor och donerade till Musikhjälpen!

UPS bössa Musikhjälpen!

Har du helt missat UPS egen bössa i förmån till musikhjälpen? Frukta inte! Länken till insamlingen finner du genom att klicka här! Ni kan även skanna QR-koden längst ner här.

Årets tema är ”sex är inte ett vapen”. Sexuellt våld finns i krig och konflikter världen över. Människor i alla åldrar utsätts för våldtäkter, sexuell tortyr och tvingas in i prostitution och tvångsäktenskap. Bidragen till Musikhjälpen kan bland annat gå till fysisk och psykisk vård för överlevare, till hjälp att driva rättsprocesser och möjlighet till utbildning för att undvika en framtid i fattigdom och utsatthet.

I flera år har UPS haft en egen musikhjälp i form av olika evenemang till förmån för studenterna och i år planerar vi att göra detta ännu större och roligare än tidigare år! För UPS är årets tema otroligt viktigt och vi hoppas att på bästa sätt kunna främja musikhjälpen och samla in så mycket pengar som möjligt till detta ändamål.

Mer info om evenemangen kommer!

KRAM

Våra samarbetspartners

?