Senaste

Studiebesök på Fores och Arena Idé!

I förra veckan var UPS och Kontaktutskottet på terminens första studiebesök. Läsåret inleddes med ett dubbelbesök i Stockholm. Dagen började på den gröna och liberala tankesmedjan Fores. Hedvig Heijne introducerade Fores och deras arbete därefter följde presentationer av tankesmedjans olika projektgrupper. Projektgruppernas inriktningar varierar från ekonomisk politik till IT och alla områden hanteras genom ett klimatperspektiv. Fores beskriver sig själva som partipolitiskt obundna och lägger stor vikt i forskningen som ett fundament för politiska beslut. Vistelsen på Fores innehöll såväl god information om deras arbete som lärorika sakpolitiska diskussioner. 

Eftermiddagens studiebesök var på Arena Idé en tankesmedja tillhörande Arenagruppen. Värd för gruppen där var Lisa Pelling som höll ett spännande föredrag om Arena Idés struktur och tillvägagångssätt som politisk opinionsbildare. Arena Idé beskrivs som en tankesmedja där löntagarperspektivet alltid är i centrum och där den politiska opartiskheten skapar grogrund för vetenskaplig forskning. Lisa Pelling själv är en framstående profil på tankesmedjan och syns inte sällan i TV4 Nyhetsmorgon och andra mediekanaler där hon argumenterar för den forskning som Arena idé är med och tar fram. 

Studiebesöken var både givande och inspirerande. Kontaktutskottet planerar fler studiebesök, håll ögonen på facebook och här på hemsidan, mer information kommer inom kort!

Text och foto: Maja Melander

Övriga inlägg

Tack för UPS-dagen! Vad händer nu?

I söndags ägde den årliga UPS-dagen rum, vilken är en slags mässa där samtliga utskott i föreningen representeras. Intresset för evenemanget var stort och under dagen anordnades även det beryktade valet om föreningens recentiorsrepresentant. Fantastiskt att så många var intresserade och sökte till posten! Den som till slut tog hem kampen var Elias Norin, stort grattis! Under det kommande läsåret kommer han närvara på UPS styrelsemöten och fungera som recentiorernas röst utåt.

Misströsta inte om du kandiderade men inte vann valet, det finns massvis av andra möjligheter för att kunna engagera sig inom föreningen! De olika utskottens uppstartsmöten äger rum i dagarna vilket innebär att eventplaneringen inför höstterminen har dragit igång på allvar. Även om du missat uppstartsmötet för just det utskottet du är intresserad av är du varmt välkommen att höra av dig och hoppa in i efterhand. Kontaktuppgifter till respektive utskott hittar du under rubriken “Föreningen” > “Utskotten” eller på Facebook.

Redan på lördag anordnar vårt eminenta Evenemangs- och Kulturutskott (EKen) ett evenemang på självaste Kulturnatten i Uppsala. Kl. 18 möts de som är intresserade vid Saluhallen för att gemensamt besöka olika events som arrangeras runt om i centrum för att till sist avsluta med häng på nation. Ingen föranmälan krävs. Hoppas vi ses där!

Insparken 2019

TACK för en helt fantastisk inspark! Hoppas ni reccar haft en härlig första vecka på programmet och känner er laddade inför allt vad det innebär att läsa Stats A och politisk teori!

Här hittar ni alla bilder från insparken och recce-gasquen.

Glöm inte bort att svänga förbi Norrlands nation nu på söndag den 8 september mellan klockan 13:00 till 15:00 för att ta reda på mer om föreningen och hur just du kan engagera dig! Det kommer bli kul!

Alla tio utskott kommer finnas på plats och presentera sig för er nya studenter och det bjuds på fika! Mot slutet av dagen kommer också recentiorrepresentanten att väljas efter en sluten omröstning med alla närvarande. Om du är sugen på att kandidera går det jättebra att göra det på plats, men om du inte kan närvara kan du skicka in din ansökan via länken så läser vi upp den. Är du nyfiken på vad posten innebär är det bara att höra av sig till oss genom någon av våra kanaler!

Välkomna alla nyblivna studenter!

Varmt välkommen till Uppsala och politices kandidatprogram på Uppsala universitet! Nu har andra antagningsbeskedet landat och det börjar närma sig terminsstart. Vi ser fram emot att träffa er alla! 

Det kan kännas läskigt att komma som ny student till Uppsala, det är mycket nya och spännande saker som sker på en gång i en främmande stad. Uppsala är en stor och unik studentstad som brukar kräva en del förkunskaper för att ta sig runt. För att hjälpa er recentiorer anordnar Uppsala politicesstuderande (UPS) välkomstdagar som en chans att lära känna de ni kommer studera tillsammans med såväl som den fantastiska studentstaden Uppsala! Mer information om välkomstveckan kan ni finna i ett mail skickades ut i samband med antagningsbeskedet.

Vi tänkte börja redan nu med lite värdefulla tips innan allting drar igång!

Boende
Ett stressmoment för många är ofta vart man ska bo när en flyttar för att plugga i Uppsala. Det kan vara svårt att hitta boende innan en är på plats. Men att gå med i de nationer en är intresserad av så fort som möjligt kan hjälpa en bra bit på vägen, och det kan en göra så fort en fått antagningsbeskedet. De nationer som det är enklast att få boende genom är för många Snerikes, V-dala och Norrland. Dessa är tips! Nationerna står för nästan 40% av alla studentbostäder i Uppsala. Ställ er i kö hos Heimstaden, annonsera på Blocket och i Facebook-grupperna “Lägenheter i Uppsala” samt “Bostad Uppsala”. Kolla även Studentboet.se, som också kan hjälpa till med akutboende på vandrarhem de två första månaderna av höstterminen.

Kurslitteratur
Ni kommer träffa på många av era faddrar under insparken och början av terminen som är mer än villiga att sälja sin kurslitteratur för den första kursen Stats-A till sina kära recentiorer. Men se även till att gå med i Facebook-gruppen “Kurslitteratur pol.kand Uppsala” där en kan finna mycket samt har möjlighet att söka efter litteratur. Sedan är det även oftast värt att besöka Campusbokhandeln som säljer begagnade böcker i alltifrån toppskick till slitet skick. 

Mat
Älskade matlådor! För att underlätta för er rekommenderas kalla matlådor under insparksveckan och under era första dagar på terminen. Ett spartips är även att handla på matbutiker som Ica Väst och Willys för att spara en extra slant. Att bli pluskund är en bra idé!

Transport
Uppsala är en cykelstad och det är det allra smidigaste och ekonomiska sättet att ta sig runt i staden. Köp en begagnad på Blocket eller i en cykelaffär.

Nationer
Bli medlem i en nation! Tillfälle kommer att ges under första dagen på insparksveckan att skaffa nationskort, men vi rekommenderar att skaffa det ännu tidigare för att undvika eventuella köer. Nationslivet har ett oändligt utbud av saker att göra och engagera sig i. Mer information om de olika nationerna kan du finna här: https://www.uu.se/utbildning/studera-i-uppsala/nationer/ 

Vi vill avsluta med att uppmana er alla att gå på insparken – det är väldigt roligt och uppskattas mycket av både reccarna och faddrarna som deltar. Glöm heller inte att gå på de evenemang som anordnas av UPS under de första veckorna på terminen, det är det perfekta tillfället att testa på och se vad som känns roligt att engagera sig inom. 

Vi ses snart! 

Kram,
UPS

Grattis till antagningen!

Stort grattis till alla nyantagna studenter och välkomna till Uppsala, Politices kandidatprogrammet och UPS! Vi hoppas att ni känner er taggade inför hösten och redo för den kommande terminen! I det antagningsbesked som kommer med posten finner ni något speciellt från oss så läs igenom det så ses vi till inskrivningen den 21 och 22 augusti. För mer information om vår fantastiska studentförening och annat roligt kan ni följa oss via denna kanal, facebook på “Uppsala Politicesstuderande” och via vår instagram @uppsalapolitices. 

Varma sommarhälsningar UPS insparksgeneraler

Jessie Bäckström, Elsa Källstig, Viktor Janrik & Frida Pamliden.

Här kommer även en hälsning med presentation och ett erbjudande från Uppsala studentkår med Samhällsvetenskapliga sektionen i spetsen:

Hej och grattis till din utbildningsplats, vi hoppas du kommer trivas under din tid här i Uppsala. Vi kommer från Uppsala studentkår och arbetar för att just din studietid ska bli så bra som möjligt. Vi arbetar med studiebevakning vilket är att säkerställa att just din utbildning håller hög klass. Känner du att något är fel med din utbildning som att du inte får dina resultat i tid eller att ni får för kort tid på en uppgift? Tveka inte att höra av er! Den andra viktiga delen av vårt arbete är studentrepresentation, det är oerhört viktigt att studenterna får vara med och påverka sin utbildning och sin studietid. Det kan vara alltifrån kursplaner, ekonomi eller tillsättning av nya professorer. Vi på Uppsala studentkår samordnar studentrepresentant-posterna för att din utbildning ska bli så bra som möjligt.

Låter detta som viktiga saker? Eftersom du blivit antagen till Politices kandidatprogrammet och kommer förhoppningsvis vara med på UPS inspark, har vi från Uppsala studentkår ett fantastiskt erbjudande. Vi förstår att det är mycket utgifter nu i början med inspark, kurslitteratur, möbler och annat. Därför bjuder vi dig på medlemskap i Uppsala studentkår under första terminen om du går med i UPS inspark och registrering sker i samband med inskrivningen till UPS inspark.

Hoppas ni får en fantastisk sommar så ses vi till terminsstart.

Johannes Bäck, ordförande Uppsala studentkår

Jacob Färnert, ordförande samhällsvetenskapliga sektionen

VAR ÄR PEPPEN??


Våra samarbetspartners

?