Friday, the 5th of November will remain a day worth remembering.
It is UPS’s first festive event in 1.5 years, where the restrictions have been lifted and all pol.kandare can gather under the same roof, to celebrate that the exam period is over and that the half semester is completed. We are all in Stockholm’s nation’s premises and this year’s theme for the Midterm party is Tarantino. Great job with the dress up everyone and big congrats to Sara, the bloody, pregnant bride who was named the best costume.
The event begins with mingling before everyone takes a seat in the beautiful dining area, where the welcome speech is held by the amazing toastmasters Kristina and Mariam.
Throughout the evening we all are greatly entertained by a beautiful choir singing by Polcapella, a comical spex and a performance by Pol.bandet who gets everyone excited. And let’s not forget about the icing on the cake, we pol.kandare got to party on the eftersläpp and enjoy a fantastic dance floor.
It was truly a great event where we all got to celebrate and have fun together. Big thanks to EKEN and everyone involved in the executive.
Until next time!
Övriga inlägg
Halvtid
Halvtid! Första terminen av läsåret 2020/2021 har gått och så har också första halvan av mandatperioden för UPS styrelse och UPS verksamhetsår. En termin som såklart till stor del präglats av covid-19, men också av nya möten, kära återseenden och zoom-engagemang. För att ge alla er medlemmar en inblick i vad som har föregåtts både i diverse zoom-rum och till en början den analoga världen kommer här en liten sammanfattning.
En vecka innan terminsstart kickade som vanligt UPS inspark igång, och vilken succé det blev! UPS tog emot fler recentior än någonsin under insparksveckan med temat “back to reality” och trots att distans hölls mellan lagen var stämningen och peppen omöjlig att ta miste på. Tack till alla fina reccar, faddrar, chefsfaddrar och såklart våra fantastiska generaler Alva, Elsa, Tove och Sara som gjorde veckan möjlig. Även masterutskottet ordnade en inspark för de nyantagna masterstudenterna och vi var också extra glada att ta emot 32 tappra utbytesstudenter till UPS.
När terminen väl dragit igång rivstartade också UPS ordinarie verksamhet. Gamla Torgets seminarierum var (ansvarsfullt) fyllda till max under utskottens uppstartsmöten, Sport- och aktivitetsutskottet slog rekord i antalet aktiviteter under en vecka med hike, möte, fotbollsträning, och fadder – reccematch, och Polmagasinet som inte legat på latsidan under sommaren delade ut sitt första nummer redan under insparken! Även nya eller tidigare mindre aktiva verksamhetsområden startade upp efter sommaren – UPS egen kör PolCapella harklade upp sig på nytt och vårt älskade jäma återupptog vårens viktiga initiativ att starta jäma-gruppen. Vi hann till och med arrangera en gasque i anpassat format och för en kväll njuta av de UPS egna polband och spex!
Den 20 oktober tog UPS styrelse beslut om att tills vidare ställa in alla fysiska aktiviteter och bara bedriva online-verksamhet – ett såklart mycket svårt beslut men som bedömdes vara nödvändigt sett till de då nya restriktionerna. I dagsläget omfattas föreningens verksamhet av den så kallade “pandemilagen” vilket begränsar deltagare på fysiska aktivitet till 8 personer i förenings- eller universitetslokaler och föreningen följer utvecklingen noga. Detta har däremot inte hindrat oss från att arrangera aktiviteter. Kontaktutskottet och Utbildningsrådet arrangerade en populär zoom-valvaka och stod senare värd för det populära på-spåret-quizet och årets digitala “Networking Day” arrangerad av Networking Days projektgrupp.
Även vår kära polriks-representant Vera von Otter har representerat UPS i polkands paraplyorganisation Polriks som under terminen dragit ihop två mycket intressanta föreläsningar. Radion “sen lunch med pk” har sett till att hålla oss uppdaterade om de senast inrikespolitiska händelserna, Kommunikation- och marknadsföringsutskottet har rustat oss med med den ikoniska UPS-tröjan, Evenmangs- och kulturutskottet har fixat julkänsla genom sin adventskalender och UPS samlade in 11 800 kronor till musikhjälpen!!
Också inom organisationen har mycket arbete gjorts. Statsvetenskapliga institutionen har under en tid handskats med ett ekonomiskt underskott vilket den så kallade “framtidsgruppen” lagt fram åtgärdsförslag mot. UPS har i institutionsstyrelsen representerats av Utbildningsrådet och har tillsammans med Uppsala studentkår tryckt på för den lösning som gynnar våra medlemmar mest. Som läget ser ut nu kommer det innebära ändringar i statskunskap A:s seminarieupplägg och kanske några övriga ändringar på A-kursen vilka kommer märkas under nästa hösttermin.
Inom styrelsen har också arbete med UPS struktur och organisation skett vilket utmynnat i ett arbete med en alkohol- och drogpolicy som kommer att läggas fram på årsmötet. En projektgrupp med fokus på lokal- och sponsorfrågor har också inlett sitt arbete med syftet att strukturera hur föreningen arbetar med sponsorer i framtiden. Den 25 oktober höll UPS också i sitt första digitala extra medlemsmöte och fyllde alla föreningens vakanta poster! Ett bättre betyg tror jag inte vi kan få på att föreningens arbete uppskattas och är viktigt för våra medlemmar. Ett stort TACK till alla som engagerar sig i föreningen och som hjälper oss andra medlemmar att skapa den bästa möjliga studietiden!
Så vad händer nu? Såklart har verksamhetsåret hittills inte blivit vad varken någon av UPS förtroendevalda eller medlemmar förväntat sig – vi befinner oss i en kris på det sätt att vår primära verksamhet – ordna aktiviteter där våra medlemmar kan knyta nya band med sina kursare, inte är möjlig att bedriva på det sätt som det tidigare varit. MEN det betyder inte att vi inte gör allt i vår makt för att hitta nya vägar för att göra just detta. I veckan lanserade UPS sin discord – en ny möjlighet att kommunicera med andra medlemmar och förhoppningsvis lära känna någon ny. Generalansökan och planering för insparken 2021 har påbörjats, utskotten har laddat upp men zoom-yoga, zoom-quiz, spännande föreläsningar och mycket mer! Dessutom har förberedelserna redan påbörjats för UPS årsmöte som hålls i maj, där en ny styrelse och nya förtroendevalda ska väljas in. När förutsättningarna gör det möjligt att träffas igen fysiskt kommer vi vara de första att se till att det händer!
Jag vill avsluta med en uppmaning om att ta vara på de möjligheter som faktiskt finns för att delta i aktiviteter – kom ihåg UPS finns till för sina medlemmars skull och den vikt sociala sammanhang spelar för vår psykiska hälsa!
Med förhoppning om att vi snart kan ses utanför zoom-rummen,
Er ordförande, Hanna Persson
Inspark 2020
WOW vilken inspark, vilka faddrar och framförallt vilka reccar!! Vi inledde veckan med ett totalt zoom-haveri men vad gjorde väl det, peppen var skyhög och inte ens tekniskt strul kunde förstöra det. Efter att lagen fått umgås och vi kört reccedans à la social distancing så blev det grillfest inom lagen. Dagen efter var det dags för att lösa Palmemordet och samtliga lag lyckades klura ut att det var självaste Carl von Linné som låg bakom det. På kvällen introducerades reccarna till hjärtat av Uppsalas studentliv, nämligen nationerna med en kul pubkväll. På fredagen var det dags för utskotten att få presentera sig vilket de gjorde med olika nationer runt om vår fina studentstad. Sista dagen var det äntligen dags för veckans höjdpunkt nämligen generalaktiviteten. Trots regn och rusk presterade lagen som aldrig förr och passade på att samla poäng. På kvällen blev det ett sista häng med laget innan universitetsstudierna drog igång på riktigt. Under september har det varit både moviemaking, musikquiz och härligt häng i ekoparken som till sist avslutats med en fantastisk gasque.
Ni faddrar och reccar är helt otroliga och har själva gjort detta till världens roligaste inspark och överträffat alla förväntningar som någonsin funnits. Vi hoppas att det varit en bra början för er alla på pol.kand och att vi ses runt om Uppsala i framtiden! Varma hälsningar, Era generaler Elsa, Alva, Tove och Sara
Politicesbalen 2020
Politicesbalen 2020 blev en succé!
Tack till Evenemangsutskottet, Polbandet och alla gäster som gjorde kvällen alldeles, alldeles underbar!
Fotografer: Klara Danielsson & Frida Pamliden Önskas en bild borttagen? Skicka ett mejl till [email protected]!
Studieresa till Georgien!
Under höstens studieresa med Kontaktutskottet begav vi oss till Georgien. Under november spenderade en grupp UPS studenter en knapp vecka i huvudstaden Tbilisi för att lära oss om det politiska läget i landet och ta del av den georgiska kulturen. Det här är vad vi hittade på:
Dag 1
Med några få timmars sömn i kroppen, efter en lång flygresa, började vi vår första dag i Tbilisi med ett studiebesök. Efter att ha promenerat i höstsolen över branta kullerstensgator, bland sovjetiska skrytbyggen och vänliga gatuhundar, nådde vi organisationen Transparency International. Där lärde vi oss om Georgien som ett föregångsland i regionen i frågor som korruption och demokrati, och fick en tydligare bild av landets politiska situation.
Efter en lunch i solen fortsatte dagen med ytterligare ett studiebesök. Detta skulle komma att bli en av de mest minnesvärda besöken på resan. Tack vare att vi kommit i kontakt med en tidigare georgisk Uppsalastudent fick vi träffa en minister ur en skuggregering för en av de georgiska utbrytarregionerna Abchazien. Den lokala tv-kanalen var på plats och intervjuade några modiga medlemmar i resesällskapet.
Därefter följde två timmar av ministerns berättelser om den georgiska kulturen, obegripliga skämt om hur dyrt Norge är och glada tillrop på georgiska från en expert inom mänskliga rättigheter. Glada men trötta fortsatte vi till en på av den fantastiska matgruppen utvald georgisk restaurang. Där skedde vårt första ordentliga möte med den georgiska matkulturen. Naturvin, georgiska dumplings och andra delikatesser fyllde våra magar. Efter detta hägrade sängen och en händelserik första dag gick mot sitt slut.
Dag 2
Andra dagen i Georgien inleddes med ett studiebesök på Svenska ambassaden. Mötet var mycket lärorikt och gav ett annat perspektiv på konflikten med Ryssland. Vi fick även information om det rådande parlamentariska läget och bakgrunden till de demonstrationer som har ägt rum i Tbilisi de senaste månaderna.
På kvällen nalkades en middag med Levan, en georgisk affärsman som är nära vän med Hennings pappa. Vår värd tog verkligen tillfället i akt att göra sanning av den mytomspunna georgiska gästvänligheten. När vi steg in i den intima restaurangen belägen vid kanten av Kura-floden, med promenadavstånd från vårt hotell, möttes vi av en världsomvälvande åsyn. Ett långbord stod framdukat, med ett smörgåsbord av traditionell georgisk husmanskost, rader av karaffer med det världskända georgiska Qvevri-vinet och ett flertal servitörer, redo att servera oss den färgglada och inbjudande maten. Rätterna var av stor variation, och utbudet sträckte sig alltifrån yoghurtsåser och ostknyten till kycklinggryta, grillade grönsaker och allas vår favoriträtt på hela resan, den grillade öringen med granatäpplesås. Vid bordets ända satt en högrest man, med skjorta, väst och ett varmt leende på läpparna. Levan välkomnade oss till med bästa tänkbara starten på resan, och uppvaktade oss i timvis som kvällens “tamada” (jfr. toastmaster) och höll tal om familjen, vännerna och andra saker av stor betydelse i georgisk kultur.
Dag 3
Dag tre var en intensiv dag. På förmiddagen besökte vi the Friedrich Naumann Foundation for Freedom South Caucasus en nystartad organisation som jobbar för att sprida liberala värderingar i landet, liknande en tankesmedja. Efter en snabb lunch åkte gruppen senare vidare till EUMMs högkvarter i staden. Där fick vi träffa de två svenskar som via Folke Bernadotte akademin är utstationerade i Georgien. Syftet med deras arbete är att jobba för att säkerställa fred i området. På kvällen upplevde de festsugna i gruppen den georgiska kulturen genom att besöka den mytomspunna technoklubben Bassiani.
Dag 4
Dagen började med en välbehövd vila. Ett av stadens berömda span inbjöd till varma sulfitrika bad. Två massörer skrubbade varje badare noggrant enligt georgisk tradition. Efter en avslappnande förmiddag följde en eftermiddag med fri lek. Ett gäng gav sig ut till stadens utkanter för att besöka Stalins underjordiska lönnrum, i vilket hans gamla tryckpress stod och samlade damm. För mer än hundra år sedan trycktes där propagandablad i hemlighet med uppmaningar om revolution, som sedan spreds bland medborgarna. Efter besöken tog gruppen sig upp på en av de många bergstoppar som omger Tbilisi, med hjälp av stadens svajiga linbana. Där avnjöts utsikten innan hela resesällskapet möttes upp för middag följt av hemgång.
Dag 5
Sista dagen på resan innebar att gruppen tog sig ut från huvudstaden för att uppleva lite av den Georgiska naturen och en heldagstur upp i Kaukasus var en fantastisk naturupplevelse. Turen började med stopp vid georgiska slott, kyrkor och magiska utsiktsplatser. På vägen hem stannade ett hungrigt gäng vi för att äta lunch det bjöds på grillad mat med den efterlängtade solen i ansiktet och Kaukasus mäktiga bergstoppar i bakgrunden. Tillbaka i Tbilisi avslutades dagen och resan med middag och vinprovning av traditionella georgiska viner. Gruppen enas om att den georgiska matkulturen är en mycket underskattad sådan.
Dag 6
Efter nästan en vecka i detta färgstarka land vaknade gruppen tidigt på morgonen för att röra sig hem till Uppsala igen. Resesällskapet präglades, parallellt med en förståelig utmattning efter föregående dagars äventyr, av en kollektiv känsla av lycka.
Networking Day!
UPS Networking Day 2019!
Den andra december gick UPS networking day för första gången av stapeln. Projektgruppen om fem personer tillsattes på initiativ av Kontaktutskottet och planerade eventet under merparten av höstterminen.
Idén var från början att anordna en renodlad karriärmässa, men när projektgruppen träffades fortlöpande vid planeringsmöten vidgades visionen för det UPS Networking Day skulle komma att innebära. Slutresultatet för UPS Networking Day 2019, blev en karriärmässa med ett övergripande tema; “Climate, Migration and Conflict.”
Vid karriärmässan gavs studenter inom de olika samhällsvetenskapliga områdena möjligheten att interagera med de potentiella framtida arbetsplatserna VETA Advisor, Prime, FOI och Fores, samt fackförbunden Akademikerförbundet SSR, ST och Vision.
Temat tog sig uttryck genom två lärorika föreläsningar i Ostromsalen. Inledningsvis diskuterade Anna Hammargren, den svenska ambassadören för Mellanöstern och Nordafrika, olika konfliktmönster i MENA-regionen, deras koppling till migration samt konfliktsituationens framtida utveckling.
Därefter föreläste Jakop Dalunde, politiker med erfarenhet som Europaparlamentariker för Miljöpartiet de gröna med särskild kunskap inom klimat- och miljöfrågor, om EU:s klimatpolicy och hur unionen kan utvecklas för att bemöta de utmaningar vi står inför.
Men vi nöjde oss inte där. Efter två givande föreläsningar följde huvudnumret, en paneldiskussion på ämnet Climate Induced Migration där Dominque Lim var moderator. Deltagarna var Per Karlsson, f.d. Head of Development Cooperation Somalia, svenska ambassaden, Niga Hamasor, partner och konsult vid VETA Advisor, Elin Jakobsson, forskare inom områdena klimatrelaterad migration, internationella migrationsregimer och globalt policyskapande samt Jakop Dalunde.
Projektgruppen skötte all logistik samt hade löpande mailkontakt med företagsrepresentanter, föreläsare, paneldeltagare, sponsorer och programsamordnare Marie Nylund. Det var ett roligt och lärorikt uppdrag och trots att vi stötte på en del hinder på vägen var vi stolta över resultatet.
Det är även på sin plats att ge Kommunikation- och Marknadsföringsutskottet (KoMa) beröm för deras ambitiösa arbete med projektets marknadsföring och framtagande av logga. Det är mycket tack vare detta samarbete som så många deltog vid föreläsningarna, paneldiskussionen och karriärmässan.
Vi vill tacka alla som deltog och hoppas att UPS Networking Day blir en återkommande del av föreningens verksamhet, vi kan intyga att det var en häftig erfarenhet!